NT Bespanservice

Grip op je bespanning

Het buitenseizoen is weer begonnen. De buitenschoenen kunnen weer uit de kast en het zwoegen kan beginnen. En dat zwoegen kan een stuk minder zijn als je goed voor de dag komt met je slagmateriaal.

Grip

Het buitenseizoen brengt voor de grip verschillende invloeden mee. Het kan in het begin van het seizoen nogal vochtig zijn. Vervang daarom altijd je grip voordat je voor de eerste keer naar buiten de baan op gaat. Gebruik je een oergrip, dan is het vervangen zo gedaan. Controleer daarentegen je basisgrip als je veel speelt en zweethanden hebt. Op een bepaald punt is ook je basisgrip verzadigd en dit komt vaak tot uiting als het buitenseizoen van start gaat. Heb je van nature droge handen, dan zal je basisgrip langer meegaan.

‘Basisgrip of overgrip?’ is een veelgehoorde vraag. Veel tennissers gebruiken een overgrip. Deze is eenvoudig te vervangen en maakt de grip ietsje dikker en ronder. Kijk altijd naar jouw optimale dikte en vorm van grip. Maak daarop je keuze voor welke grip je gebruikt. Leer zorgt voor meer hoeken, gel strips voor meer demping. En mocht de grip bij het slaan te veel draaien, probeer dan een anti-frictie-grip. Stoffen overgrip en geperforeerde basisgrip zorgen voor de meeste zweetopname. En hoe leuk verschillende kleuren zijn, de minste kleurstof zit in zwarte en witte grips en zijn daarom beter voor je handen.

Wij adviseren om de basisgrip per jaar even vaak te vervangen als je per week uren tennis speelt. Speel je twee uur tennis per week? Vervang je basisgrip dan elk half jaar maanden. Een overgrip verslijt veel sneller en moet al na een paar uur tennissen vervangen worden.

Bespanning

De snaar in je racket moet je eigenlijk altijd vervangen als je van indoor naar buiten gaat. Een groep mensen die net veel speelt ’s winters, wordt harder getroffen door de omstandigheden die het buitentennis met zich mee brengen: meer weerstand, een oude en inelastische snaar en een verkeerde hardheid geven risico op blessures.

Maar ook als je veel binnen hebt gespeeld, ondervindt de bespanning een hoop weerstand als je weer naar buiten gaat. De tennissers die met spin en slice spelen hebben dan meteen een groot risico dat de snaar breekt. Een verse bespanning zal deze startperikelen wegnemen.

Hoe vaak laten bespannen?

1 keer per week tennissen, vervang de bespanning dan 1x per jaar. 2 of meer keren per week tennissen vervang de bespanning dan 2x per jaar. Heb je een jaar of langer niet met je tennisracket gespeeld, laat je tennisracket dan ook opnieuw bespannen!

Een verse bespanning zal in eerste instantie veel controle geven, maar je moet oppassen dat je buiten niet te veel power verliest. Als je in de winter je snaar hebt laten vervangen voor indoor-tennis, is het wijs om je racket iets zachter te bespannen dan wanneer je binnen speelt. En als je normaal gesproken veel snaren breekt, is het verstandig om een maatje dikker van je huidige snaar te nemen. Het aanpassen aan omstandigheden is hier het toverwoord. Ga samen met NT Bespanservice op zoek naar de juiste hardheid, ook wel ‘Dynamic Tension’ genoemd.

 

Wat is ‘Dynamic Tension’?

Er zijn zeven facetten die invloed hebben op de hardheid van de snaar. Deze hardheid uitgedrukt in een getal noemen we ‘Dynamic Tension’ (DT). Dit getal geeft aan hoe hard een snaar in het racket zit en is uiteindelijk de doorslaggevende factor in het spelplezier. Op welke hardheid de snaar in het racket gaat is afhankelijk van:

  1. Bladgrootte
    Langere afstanden hebben meet kilo’s nodig om op dezelfde hardheid van de bespanning uit te komen dan kortere afstanden. Roger Federer liet bijvoorbeeld zijn rackets vier tot vijf kilo harder bespannen, omdat hij wisselde van een 90sq inch racketblad naar een 97sq inch blad.
  2. Snarenpatroon
    Hoeveel snaren in een racket zitten geeft uiteraard ook aan andere hardheid. Het racket van Rafael Nadal (16 lengtesnaren en 19 breedtesnaren) geeft op 25 kilo dezelfde hardheid als een racket met 16 lengtesnaren en 15 breedtesnaren op 33 kilo.
  3. Bespanmachine
    Afhankelijk van de machine waarop bespannen wordt, kan de hardheid verschillen. Dit zal te maken hebben met de kwaliteit van de machines, of ze handmatig zijn of elektrisch en of ze regelmatig nagekeken en gekalibreerd worden.
  4. Trekkracht
    Hoe veel kilo’s er op de snaar wordt gezet, bepaalt logischerwijs de hardheid.
  5. Type snaar
    De ene snaar is de andere niet. Polyester is een slijtvast materiaal dat veel minder hard bespannen hoeft te worden om dezelfde hardheid te bereiken dan zachte nylon en multifilament snaren.
  6. Dikte van de snaar
    Het verschil tussen een 1.20 en 1.40 snaar in elasticiteit is 100%. Op het moment dat je emet een dikkere snaar werkt, zal deze daarom een hogere hardheid hebben dan een dunnere snaar, die door de elasticiteit zachter aanvoelt.
  7. De techniek van de bespannen
    Hoe iemand bespant, zegt veel over de kwaliteit en heeft altijd invloed op de hardheid.

Feiten over Dynamic Tension:

  • DT is aantal kilo dat nodig is om de snaar één cm in te drukken
  • De optimale DT is tussen 25 en 40 kg/cm
  • Van comfortabele power en spin (-25) naar pure controle (40+)
  • DT kan je in zekere mate terugrekenen
  • DT kan worden gemeten met de ERT 300 en de Stringlab 2
  • Iedereen heeft een optimale eigen DT

NT Max Plus snaar

Een zeer duurzame en fijne bespanning!

Tecnifibre Razor Code Carbon

Een polyester snaar met unieke speelbaarheid!

Babolat Synthetic Gut

De perfecte basissnaar zonder poespas. Verkrijgbaar in zwart, wit, roze en blauw (of maak er een combinatie van cool)

Zoeken
×