NT Bespanservice

Hoe kies je een padelracket?

Welk padelracket past bij jou?

Een racket is uiteraard het meest belangrijke om te kunnen padellen. Wellicht heb je al gezien dat er ontzettend veel soorten padelrackets bestaan. Dit maakt het kiezen van het juiste racket lastig, want hoe kies je nu uit al die mogelijkheden het padelracket wat nu het beste bij jou past?

Vorm van het padelracket

De vorm is de allereerste keuze die je moet maken. Er zijn in feite 3 verschillende vormen padelrackets:

  • Ronde vorm
  • Druppelvormig (of teardrop)
  • Diamantvormig

Elke vorm heeft zijn eigen eigenschappen. Deze eigenschappen hebben invloed op:

  • de balans van het racket
  • de sweetspot

Naast de 3 basisvormen bestaan er ook zogeheten ‘hybride’ rackets. Deze rackets zijn een combinatie van 2 vormen. Meestal is dat een vorm die tussen rond en druppelvormig in zit. Dan heeft het racket een grotere sweetspot die wat hoger ligt.

In onze webshop kun je filteren op de vorm van de rackets.

Balans van het racket

In de onderstaande afbeelding kun je goed zien waar de balans ligt per vorm.

Laag balanspunt

Bij een laag balanspunt ligt de balans dichter bij de grip. Hierdoor heb je meer controle over het racket. Hoe dichter het zwaartepunt namelijk bij je hand ligt hoe gemakkelijker het is om controle uit te oefenen over het padelracket. Hierdoor kun je ballen veel nauwkeuriger plaatsen, ook al laat je techniek misschien nog wat te wensen over.
Een racket met een laag balanspunt zorgt er ook voor dat er minder kracht op je pols en elleboog komt. Heb je gemakkelijk last van blessures of begin je net met padel is het verstandig hier rekening mee te houden.

Het nadeel van een laag balanspunt is dat je minder kracht kunt zetten. Houd er wel rekening mee dat je, zeker wanneer je begint met padel, vooral op je techniek moet letten. Kracht komt daarna pas.

Gemiddeld balanspunt

Door het lezen van de info over het lage balanspunt is de uitleg voor een racket met een gemimiddeld of medium balanspunt in principe overbodig. Bij deze padelrackets ligt de balans iets hoger dan bij een rond racket.

Hoog balanspunt

Rackets met een hoog balanspunt zijn racket lastiger te hanteren is en je techniek moet optimaal zijn om hier goed mee om te kunnen gaan.
Het voordeel van dit type racket is dat je er meer kracht mee kunt zetten en dus in principe ook hardere ballen kunt slaan. Zoals eerder uitgelegd is dit alleen interessant voor vergevorderde spelers met veel en vooral de juiste techniek.

Over het algemeen kun je dus zeggen dat des te lager de balans ligt (dus hoe dichter bij de grip) des te eenvoudiger het padelracket te besturen is. Wanneer je dus start met padel adviseren we om altijd te starten met een ronde vorm. Hierdoor heb je de meeste controle. Meestal is het balanspunt gekoppeld aan de vorm van het racket. Maar er zijn bijvoorbeeld ook ronde rackets met een hoger balanspunt.
Als je in een later stadium van je padel carrière technisch steeds beter wordt kan een druppel- of diamantvormig padelracket soms een goede keuze zijn. 

 

Gewicht van het padelracket

Het ideale gewicht voor een padelracket is afhankelijk van je speelstijl, ervaring en je fysieke gesteldheid. Een licht racket is makkelijk te gebruiken en een zwaar racket geeft meer power aan je speelstijl.
Vaak kiezen blessuregevoelige en minder sterke spelers voor een racket met een lager gewicht (<370 gram) en sterkere spelers voor een racket met een gewicht dat hoger is.

Het is ook nog belangrijk om te denken aan:

  • Een racket met een hoge balans voelt een stuk zwaarder aan dan een racket met een lage balans.
  • Ga je de grip verdikken of een protector aanbrengen?
    – Een overgrip weegt al snel 7 gram.
    – Een frame protector op je racket weegt al snel 10 gram.

Sweetspot van het padelracket

De sweetspot is de plaats op het racket waar je de bal het beste mee kunt raken. Raak je de bal in de sweetspot geeft dat de beste controle en kracht.
Waar de sweetspot zich bevind wordt bepaald door de vorm van het racket. De vorm bepaalt daarnaast ook hoe groot de sweetspot is.
Belangrijk om te weten is dat er steeds vaker tussenvormen verkrijgbaar zijn waarbij de sweetspot wat kan variëren. Dit noemen we ‘hybride’ rackets.
Om het overzichtelijk te houden houden we even vast aan deze 3 basisvormen.

Verschillen bij de 3 vormen rackets

In de bovenstaande afbeelding kun je al goed zien waar de sweetspot zich bevindt en hoe groot deze is:

  1. Een rond racket heeft een grootste sweetspot en deze bevindt zich ook in het midden van het blad. Vandaar dat een rond padelracket dus ook geadviseerd wordt voor beginnende padelspelers. De kans op het zuiver raken van de bal is bij deze rackets het grootst.
  2. Bij een druppelvormig racket wordt de sweetspot iets smaller maar over het algemeen bevindt deze zich iets hoger op het blad.
  3. Bij een diamantvormig racket zie je dat de sweetspot bovenin het blad ligt en een stuk kleiner is. Raak je de bal met dit racket goed zal hij ook veel kracht genereren.
  4. Hybride rackets zijn gevormd door een combinatie van de 3 ‘normale’ vormen. Meestal is een hybride racket een combinatie van een rond en druppelvormig racket. Hierdoor heeft zo’n racket een grotere sweetspot die zich wat ‘hoger’ op het blad bevind.

Op hoog niveau spelen ook veel professionals met een druppelvormig racket. Zij geven de voorkeur aan meer controle en minder kracht.

 

In onze webshop kun je d.m.v. verschillende filters de keuze voor jouw racket vereenvoudigen.
Zo kun je filteren op vorm, balanspunt, gewicht maar ook materialen.
Kom je er niet uit? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies.

Het materiaal van het padelracket

Naast de vorm van het racket is het materiaal ook van invloed op het spel.
We gaan verder in op de verschillende materialen van het frame, het blad, de kern en de grip van het padelracket.

Het frame van het padelracket

Met het frame bedoelen we dus de buitenste rand en de brug (die zich net boven de grip bevindt). In principe kan het frame, en ook het blad, uit twee verschillende materialen bestaan:

  • Glasvezel
  • Carbon
Glasvezel

Glasvezel (of fibreglass) is in de regel goedkoop en minder duurzaam. De goedkopere rackets bestaan meestal uit glasvezel. Echter we zien steeds vaker dat ook de goedkopere rackets een carbon frame hebben.
Het voordeel van glasvezel is dat het iets zachter is en daarom wat meer vergevingsgezind is.

Carbon

Carbon (of koolstof) is veel sterker dan glasvezel en normaal gesproken ook stijver en harder. Bij padelrackets wordt vaak gesproken over verschillende types carbon Bijvoorbeeld 3k, 12k en 18k. Dit betekent dat er in die gevallen 3.000, 12.000 of 18.000 glasvezeldraden in carbolvezel zitten.  Hoe meer vezels, hoe harder en stijver het carbon. Dit zorgt ook voor meer power, meer duurzaamheid maar ook meer gewicht. Dit laatste is van belang want een zwaarder racket kan voor meer blessures zorgen.
Overigens is een 18k carbon racket duurder dan een 3k carbon racket.

Materiaalkeuze voor het frame
Het materiaal van het frame heeft weinig invloed op de speelbaarheid. Het gaat vooral om duurzaamheid. Glasvezel is minder sterk en zal gemakkelijker scheuren bij bijvoorbeeld contact met de wand of het racket van je partner.
We adviseren beginners om zich hier niet teveel van aan te trekken. Je zult weinig verschil merken.

Blad van het padelracket

De materiaalkeuze voor het blad is, in tegenstelling tot het frame, van grote invloed op de speelbaarheid van het racket. Ook voor het blad bestaat de keuze uit glasvezel of carbon. De hardheid van het blad bepaalt voor het grootste deel de speelstijl.
Hoe harder het blad, hoe minder vergevingsgezind het racket speelt. Het voordeel van een harder blad is weer wel dat je er meer power voor terug krijgt en dus krachtiger kunt slaan.

Begin je net met pedellen? Kies dan een zachter blad dat voor meer controle zorgt. Dan kun je meer werken aan je techniek zonder dat je racket elke fout af zal straffen. Als beginner kies je dus voor glasvezel of een ‘lichte’ soort carbon.

Structuur van het blad

Naast de materiaalkeuze wordt veel reclame gemaakt voor een blad met een ruwe structuur. Dit lijkt vaak op schuurpapier.
Dit zou volgens de fabrikanten voor meer spin in je slagen zorgen.

Dit is een marketingfabeltje! De spin wordt gegenereerd door de gaten in het padelracket en niet door de oppervlakte.

Een gestructureerd blad zorgt wel voor dat de bal wat minder snelheid krijgt. Omdat er meer weerstand is zal de bal licht vertragen.
Dit wordt vooral geadviseerd aan (voormalig) tennisspelers die erg de neiging hebben om heel hard te slaan. Het ruwe oppervlak compenseert zo een deel van hun te harde slag.

Kern van het padelracket

Dan is er nog de kern (core) van het racket. Dit gaat dus om het materiaal wat zich tussen beide bladen in bevind. Dit heeft grote invloed op de speelstijl. Ook hier speelt de hardheid weer een zeer grote rol.
Hoe harder het materiaal, hoe minder vergevingsgezind maar hoe meer power je er voor terug krijgt.

De kern wordt van verschillende materialen gemaakt. Meestal is dat foam of EVA rubber.

Kern: EVA rubber

Het grootste voordeel van EVA rubber is power. Dit materiaal biedt meer kracht bij impact omdat het wat steviger is dan foam. Daarnaast is het ook een stuk duurzamer en verkrijgbaar in verschillende dichtheden. Hierin geld dat een hogere dichtheid meer power geeft en minder comfort.
Het nadeel van EVA is dat het vooral bij hogere dichtheden, minder demping biedt waardoor de kans op blessures wat groter is.

Kern: foam

Foam is een soort schuim die heel zacht is. Dat is dan ook het belangrijkste voordeel. Het biedt veel comfort dankzij de hoge trillingsopname. Het grote nadeel van foam is dat het veel minder duurzaam is. Veel harde slagen kunnen leiden tot eerdere slijtage dan een racket met EVA kern.

 

In onze webshop kun je d.m.v. verschillende filters de keuze voor jouw racket vereenvoudigen.
Zo kun je filteren op vorm, balanspunt, gewicht en ook op materialen.
Kom je er niet uit? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies.

Ook erg belangrijk: De gripdikte

De grip van een padelracket is altijd gelijk. In tegenstelling tot die van een tennisracket waar keuze is uit verschillende diktes. De meeste fabrikanten van padelrackets leveren namelijk een standaard (meestal veel) te smalle grip die vervolgend dikker gemaakt kan worden d.m.v. bijvoorbeeld een overgrip of krimpkous.
Het grote probleem is dat de meeste mensen die een padelracket kopen hem uit de verpakking halen en meteen beginnen met spelen. Belangrijk is dus om vooraf te controleren of de grip de juiste dikte heeft.

Wanneer je een te smalle padel grip hebt dan moet je meer “knijpen” om het racket goed vast te kunnen houden en te besturen. Het gevolg hiervan is dat je sneller last kunt krijgen van pols- en elleboogblessures.

Hoe controleer je of je de juiste grip dikte hebt?

Houd je grip vast en als er een vinger tussen je vingertoppen en de palm van je hand past heb je de juiste grip dikte.

Help!?

Kom je er niet uit? Of heb je behoefte aan persoonlijk advies?
Neem dan direct contact met ons op!

Zoeken
×